Xəbər lenti
3500 illik balzamın orijinal ətri təkrar istehsal edilib
Alimlər eramızdan əvvəl 15-ci əsrdə (e.ə.) Qədim Misirdə mumiya üçün istifadə edilən balzamın orijinal qoxusunu tapıblar.
Manevr.az xəbər verir ki, bu barədə CNN məlumat yayıb. Məlumata görə, ruhun axirətdə bədənə qayıdacağına inanan Qədim Misirlilərin mumiyalama proseslərinin sirlərini işıqlandırmaq üçün yeni bir araşdırma aparılıb.
Alimlər balzamın tərkibini qədim misirlilərin mumiyalamadan əvvəl bədəndən ayırdıqları ağciyər, qaraciyər, mədə və bağırsaqları saxladıqları “kanopik” adlı bankalarda araşdırıblar.
Bu çərçivədə Almaniyanın Avqust Kestner Muzeyində qorunan zadəgan Senetnayın ağciyərləri və qaraciyərinin olduğu iki kanopinin altındakı balzam qalıqları laboratoriyada analiz edilib.
Təhlillər nəticəsində qədim Misir mətnlərində məzmunu təfərrüatlı şəkildə açıqlanmayan balzamın tərkibində bal mumu, üyüdülmüş saqqız, qatran, bitki və heyvan yağlarının olduğu müəyyən edilib. Kanopiyalar qorunub saxlanılan orqanın xüsusiyyətlərinə görə cüzi fərqlərlə hazırlanmışdır.
Balzamda ağac və kolların saqqızında və qatranında olan benzoik turşusu, noxud və darçının tərkibində vanilə bənzər qoxu verən “kumarin” kimyəvi maddəsi aşkar edilib.
Senetnayin ağciyərlərinin saxlandığı qabda ətirli qatranlar tapılıb ki, bunlar Cənub-Şərqi Asiya və Hindistan yarımadasında yetişən "Pistacia" cinsinə aid ağaclara və ya "dammar" qətrana aid ola bilər.
Tədqiqatçılar vurğulayıblar ki, balzamın tərkibindəki birləşmə “dammar” qatranından əldə edilirdisə, qədim misirlilərin eramızdan əvvəl 15-ci əsrdə istifadə etdikləri ticarət yolları əvvəlki təxminlərdən daha inkişaf etmiş ola bilər.
Ətir istehsalçıları ilə işləyən tədqiqatçılar inqrediyentləri təhlil etdikdən sonra balzamın "əbədi həyatın qoxusu" kimi təsvir etdikləri orijinal qoxusunu geri qaytarıblar.
Mumiyası Hovard Karter tərəfindən 1900-cü ildə Luksordakı Krallar Vadisində tapılan Senetnay II Fironun adını daşıyır. O, Amenhotepin süd anası idi və eramızdan əvvəl 1450-ci ildə yaşamışdır.
Danimarkadakı Moesgaard Muzeyi ziyarətçilərinə qarşıdan gələn sərgisində balzam qoxusunu hiss etməyə imkan verəcək.
Araşdırmanın nəticələri “Scientific Reports” jurnalında dərc olunub.
Sevinc
Manevr.az
Xəbəri paylaş
Çox oxunanlar
Son yüklənənlər
Axtarış
Reklam
İqtisadiyyat
Şou-biznes
Yazarlar
Sevinc QƏRİB
KƏRAMƏT
KƏRAMƏT
Emil Rasimoğlu
KƏRAMƏT
Aydın Canıyev
Aydan Ay
Sorğu
Portalımızı dəyərləndirin.
Çox oxunanlar