Sizin Reklam Burada
Xəbər lenti
26-06-2024
25-06-2024
BÜTÜN XƏBƏRLƏR

Bu balıqları yemək xərçəng riskini xeyli azaldır

Tarix: 18-06-2024 09:10     Baxış: 368 A- / A+


   
Naqoya Universitetinin alimləri kiçik balıq yemək və xərçəngin bütün növlərindən ölüm riskini azaltmaq arasında əlaqəni aşkar ediblər.
Manevr.az Aztibb.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə “Medicalxpress” məlumat yayıb.
Ənənəvi yapon pəhrizinin əhəmiyyətli bir hissəsi olan kiçik balıqlar, xüsusilə sümüklər və daxili orqanlarla birlikdə istehlak edildikdə mikroelementlərin və vitaminlərin mühüm mənbəyi hesab olunur. Yaponlar adətən bir neçə növ kiçik balıq yeyirlər: Atlantik kapelin (shishamo), Yapon ərik, kiçik skumbriya və qurudulmuş Sardina qızartması.
35-69 yaş arasında olan 80 802 könüllü respondentin qida rasionunda kiçik balıqların xərçəngdən ölüm hallarının azalması ilə əlaqəsi ilə bağlı elmi araşdırmada iştirak etdiyi aydınlaşdırılır.
İştirakçılar 9 il ərzində izlənilib, bu müddət ərzində 1495 (1,85%) şəxs xərçəngdən dünyasını dəyişib. Eksperiment iştirakçılarının xüsusi sorğusunun nəticələri göstərib ki, müntəzəm olaraq bütöv xırda balıq yeyən qadınların xərçəngdən ölüm riski bu qida məhsulunu nadir hallarda öz rasionuna daxil edənlərlə müqayisədə xeyli aşağıdır. Ancaq kişilərdə bu korrelyasiya daha az nəzərə çarpırdı.
Elmi nəticəyə əsasən, cinslərə görə sağlamlığa təsirlərin fərqinin səbəbi və uzunömürlülük üçün kiçik balıqlardan istifadənin məqsədəuyğunluğu hələ də aydın deyil. Gələcək tədqiqatların bu mövzunu daha da araşdıracağı planlaşdırılır.

Manevr.az

Xəbəri paylaş







Adınız:*
E-Mail:
Şərhiniz:
  • winksmile
    laughing
    angry
Kodu yazın: *
yenilə, əgər kod görünmürsə



Çox oxunanlar




Son yüklənənlər


Axtarış

Reklam

İqtisadiyyat
Media
Ədəbiyyat
İdman
Kriminal
Şou-biznes
Elan
Yazarlar
Təqvim

«    İyun 2024    »
BeÇaÇCaCŞB
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Sorğu


Portalımızı dəyərləndirin.



Çox oxunanlar