Sizin Reklam Burada
Xəbər lenti
30-04-2024
29-04-2024
BÜTÜN XƏBƏRLƏR

Qaraciyər beyin sağlamlığını dəstəkləyən turşu istehsal edə bilər - Araşdırma

Tarix: 20-01-2024 20:42     Baxış: 3132 A- / A+

Toronto Universitetinin tədqiqatçıları ana südü, ət və süd məhsullarında ən çox yayılmış yağlardan biri olan palmitik turşunun qaraciyər tərəfindən istehsal olunduğunu və qida rasionunda az olduqda inkişaf etməkdə olan beyinə göndərildiyini aşkar ediblər.

Manevr.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, baş tədqiqatçı, professor və Temerti Tibb Fakültəsinin Qidalanma Elmləri Departamentinin sədri vəzifəsini icra edən Richard Bazinet, inkişaf etməkdə olan siçanların qidasında palmitik turşunun səviyyəsini dəyişdirdikləri zaman beyinə heç bir təsir göstərmədiklərini deyib.
“Nəticələr təəccüblü idi, çünki rasionda lipidləri azaltdığınız zaman beyində daha az olur. Lakin bu halda qaraciyər, rasiondakı ifrat fərqlərə baxmayaraq, beynin onları kifayət qədər qəbul etməsini təmin etmək üçün hasilatı artıra bildi”, - alimlərin nəticələri Nature Communications jurnalında dərc olunan tədqiqatda qeyd edilib.

Palmitik turşu həyat boyu bir neçə yolla beyin sağlamlığını dəstəkləyən doymuş yağdır. Sinir əlaqələrini izolyasiya edən və iltihabı tənzimləyən və hüceyrə siqnalını stimullaşdıran molekulların xəbərçisi kimi çıxış edən miyelin qabığının strukturunda və funksiyasında iştirak edir.

Elm adamları çoxdan bilirlər ki, insanlar və digər məməlilər qidadan palmitik turşu əldə edə və ya ilk növbədə qlükoza tələb edən sintezdə istehsal edə bilər. Bədənin pəhrizdən asılı olaraq, böyümə və yetkinliyin müxtəlif mərhələlərində hansı mənbəyə güvəndiyi haqqında çox az şey məlum idi.

Tədqiqatın nəticələri palmitik turşunun beyin sağlamlığı üçün bütün mərhələlərdə əhəmiyyətini vurğulayır, lakin xüsusilə inkişaf zamanı, yağ tələblərinin ən yüksək olacağı ehtimalı var, alimlər bildiriblər.

Tədqiqatçılar, həmçinin, bəzi istehsalçıların xərcləri azaltmaq və palmitik turşunun əsas mənbəyi olan xurma ağaclarının məhsulunu məhdudlaşdırmaq üçün bu yaxınlarda atdıqları addımın körpə qidalarında onun səviyyəsini azaltmaq üçün daha çox araşdırmaya ehtiyac olduğunu qeyd edirlər.

Sevinc
Manevr.az

Xəbəri paylaş







Adınız:*
E-Mail:
Şərhiniz:
  • winksmile
    laughing
    angry
Kodu yazın: *
yenilə, əgər kod görünmürsə



Çox oxunanlar




Son yüklənənlər


Axtarış

Reklam

İqtisadiyyat
Media
Ədəbiyyat
İdman
Kriminal
Şou-biznes
Elan
Yazarlar
Təqvim

«    May 2024    »
BeÇaÇCaCŞB
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Sorğu


Portalımızı dəyərləndirin.



Çox oxunanlar