Sizin Reklam Burada
Xəbər lenti
01-05-2024
BÜTÜN XƏBƏRLƏR

Giləmeyvələrin inanılmaz faydaları

Tarix: 23-06-2023 10:40     Baxış: 3241 A- / A+

Çiyələk, moruq, qaragilə, böyürtkən və qarağat kimi mövsüm giləmeyvələri çoxlu miqdarda vitamin və mineral ehtiva edir, buna görə də orqanizm üçün çox faydalı olacaq.
Manevr.az xəbər verir ki, bu sözləri qastroenteroloq, hepatoloq Şota Kalandia Lenta.ru-ya müsahibəsində deyib. Onun sözlərinə görə, çiyələkdə antioksidantlar və immunitet sistemini dəstəkləyən C vitamini, həmçinin sümük sağlamlığını dəstəkləyən və ürək-damar sisteminin güclənməsinə kömək edən K vitamini var. Bundan əlavə, çiyələkdə çoxlu miqdarda silikon var ki, bu da saç və dırnaqları gücləndirməyə, həmçinin dəri keyfiyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir.
Moruq C, B, B2, B6, PP vitaminləri ilə yanaşı, kalium, maqnezium və dəmir kimi minerallarla zəngindir. Kalandia bildirib ki, bu giləmeyvə immun sistemini gücləndirməyə, ürək-damar və sinir sistemlərinin fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa, həmçinin orqanizmdə metabolik prosesləri sürətləndirdiyinə görə arıqlamağa kömək edir.
Qaragilə və çiyələk C vitamini və antosiyaninlərlə, hüceyrələri sərbəst radikallardan qoruyan antioksidanlarla zəngindir. Bundan əlavə, bu giləmeyvə tərkibindəki B vitaminləri hüceyrələrdə metabolik prosesləri sürətləndirəcək, saç və dərinin vəziyyətini yaxşılaşdıracaq.
Böyürtkəndə C, E və A vitaminləri, həmçinin maqnezium, kalium, kalsium və dəmir var. Odur ki, böyürtkən qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa və immuniteti gücləndirməyə ehtiyacı olanlar üçün faydalı olacaq. Böyürtkən suyu isə həzmi yaxşılaşdırmağa kömək edir.
Qarağatın tərkibində A və C vitaminləri, həmçinin selen və sink var, buna görə də sağlamlıq üçün xüsusilə faydalı hesab olunur. Bundan əlavə, soyuqdəymələrin qarşısını almağa kömək edir.
Eyni zamanda, qastroenteroloq həddindən artıq giləmeyvə yeməyi məsləhət görmür. Tərkibində turşuluq çix olduğu üçün giləmeyvələrin "düzgün" dozası gündə 300 qramdan çox deyil və əsasən təzə olmalıdır.
"Giləmeyvələri səhər və günorta saatlarında yemək daha yaxşıdır. Günortadan sonra şirin giləmeyvə yemək mədəaltı vəzi tərəfindən insulinin ifrazını stimullaşdırır ki, bu da insulin müqavimətinin inkişafına və sonradan 2-ci tip şəkərli diabetə səbəb ola bilər", - həkim sonda xəbərdarlıq edib.ölkə.az



Xəbəri paylaş







Adınız:*
E-Mail:
Şərhiniz:
  • winksmile
    laughing
    angry
Kodu yazın: *
yenilə, əgər kod görünmürsə



Çox oxunanlar




Son yüklənənlər


Axtarış

Reklam

İqtisadiyyat
Media
Ədəbiyyat
İdman
Kriminal
Şou-biznes
Elan
Yazarlar
Təqvim

«    May 2024    »
BeÇaÇCaCŞB
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Sorğu


Portalımızı dəyərləndirin.



Çox oxunanlar