Manevr.az xəbər verir ki, o, qanyaranma prosesi və DNT-nin formalaşması, sinir sisteminin normal fəaliyyəti üçün lazımdır.
Həkimlər B12 vitamininin təbii olaraq heyvan mənşəli məhsullarda olduğunu xatırladırlar.
Balıq və dəniz məhsulları B12 vitamininin əla mənbəyidir. Bu məhsullar (30 q qızılbalıq, alabalıq, ton balığı, 1 stəkan sardina və ya 20 kiçik midye) orqanizmin gündəlik B12 ehtiyacının 100%-dən çoxunu təmin edir.
100 qram mal əti də təxminən eyni effekti verir. Yağsız ətdə vitamin konsentrasiyası daha yüksəkdir.
Qaraciyər və böyrəklər kimi orqan ətləri də B12 vitamininin son dərəcə zəngin mənbəyidir.
Bir stəkan süd gündəlik B12 dəyərinin 46%-ni, bir dilim İsveçrə pendiri isə 28%-ni təmin edir.
Həmçinin, iki böyük yumurta B12 vitamininin gündəlik dəyərinin təxminən 46%-ni ehtiva edir. Həkimlər yumurtaları sarısı ilə yeməyi məsləhət görürlər - yumurta sarısında B12 daha yüksək konsentrasiyaya malikdir və daha asan həzm olunur.(oxu.az)