Sizin Reklam Burada
Xəbər lenti
31-08-2025
30-08-2025
BÜTÜN XƏBƏRLƏR

Acı bibərin bilinməyən möcüzəvi təsiri

Tarix: 26-04-2025 15:51     Baxış: 495 A- / A+
Ədviyyatlı yeməklər bir çox insan üçün vazkeçilməzdir. Lakin belə qidaların həddindən artıq istehlakı sağlamlığa zərər verə bilər. Mütəxəssislər ədviyyatlı yeməklərin bilinməyən tərəflərinə diqqət çəkirlər.
Manevr.az xəbər ki, acının bilinməyən tərəfləri bunlardır:
Acı bibərin tərkibindəki əsas maddə kapsaisin adlanır. Acı bibər yedikdə kapsaisin ağız və həzm sistemindəki müəyyən ağrı reseptorlarına bağlanaraq onları aktivləşdirir. Bu aktivləşmə beyinə yanma və temperatur artımı siqnalları göndərir, nəticədə bədən özünü soyutmağa çalışır. Tərləmə, göz yaşarması və burun axması bu təbii reaksiyalardan biridir.
Əsasən bu hisslərə səbəb olsa da, kapsaisin bədənə tamamilə zərərsizdir. Əksinə, bəzi hallarda sağlamlığa faydalar da təqdim edir.
Antioksidan gücü ilə qoruyucu təsir
Kapsaisinin ən mühüm faydalarından biri onun antioksidan xüsusiyyətlərə malik olmasıdır. Antioksidanlar sərbəst radikalların təsirini neytrallaşdıraraq hüceyrə və DNT zədələnməsinin qarşısını alır. Sərbəst radikallar isə həm bədənin öz təbii prosesləri, həm də çirklənmə, siqaret və alkoqol kimi xarici təsirlər nəticəsində yaranır. Orqanizmdə sərbəst radikalların çoxalması xroniki xəstəliklərə səbəb ola bilər. Kapsaisin bu təhlükənin qarşısını almağa kömək edən güclü bir qoruyucu kimi fəaliyyət göstərir.milli.az



Xəbəri paylaş







Adınız:*
E-Mail:
Şərhiniz:
  • winksmile
    laughing
    angry
Kodu yazın: *
yenilə, əgər kod görünmürsə



Çox oxunanlar




Son yüklənənlər


Axtarış

Reklam

İqtisadiyyat
Media
Ədəbiyyat
İdman
Kriminal
Şou-biznes
Elan
Yazarlar
Təqvim

«    Sentyabr 2025    »
BeÇaÇCaCŞB
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Sorğu


Portalımızı dəyərləndirin.



Çox oxunanlar