Xəbər lenti
Yumurta beyin sağlamlığını qoruya və xolesterol səviyyəsini aşağı sala bilər - Araşdırma
Dünyada milyardlarla insan tərəfindən yeyilən yüksək xolesterollu heyvan məhsulu, tez-tez zənn edildiyi kimi sağlamlığa zərərli deyil, hətta faydalı ola bilər. San Dieqodakı Kaliforniya Universitetinin tədqiqatçıları 890 kişi və qadının sağlamlıq məlumatlarını təhlil edərək, həftədə iki-dörd yumurta yeməyin qanda xolesterin səviyyəsinin aşağı düşməsi ilə əlaqəli olduğunu aşkar ediblər.
Manevr.az xəbər verir ki, tədqiqat Nutrients jurnalında dərc olunub.
Məlumata görə, onların təhlili 1988-ci ildə başlayan Sağlam Qocalma Tədqiqatının məlumatlarına əsaslanır. Tədqiqat dörd il ərzində orta yaşlı və yaşlı yetkinlərdə koqnitiv funksiyanın üç aspektini sınaqdan keçirib.
Tədqiq olunan bütün 531 qadından daha çox yumurta yediyini bildirənlər qısa və uzunmüddətli yaddaşda daha az azalma göstərdilər.
Daha çox yumurta yeyən kişilər arasında oxşar birləşmə tapılmadı. Bununla birlikdə, eyni verilənlər bazasından istifadə edən başqa bir məlumat təhlili, lakin fərqli bir onillikdən olan bir kohort, daha çox yumurta yeyən kişilərin koqnitiv testlərdə daha yaxşı performans göstərdiyini, qadınlar üçün isə heç bir əlaqə tapılmadığını göstərdi.
Bu, əlavə araşdırmalar vasitəsilə aydınlaşdırılmalı olan başqa amillərin də olduğunu göstərir.
San -Dieqodakı Kaliforniya Universitetindən ictimai səhiyyə tədqiqatçıları Donna Kritz-Silverstein və Ricky Bettencourt deyirlər ki, "pəhrizdə xolesterol səviyyəsi yüksək olmasına baxmayaraq", onların tapıntıları "yumurtanın heç bir zərərli təsirinin olmadığını və hətta idrak funksiyasının qorunmasında rol oynaya biləcəyini" göstərir.
Təxminən yarım əsrdir ki, insanlara yumurta, kərə yağı və ya qaymaq kimi yüksək xolesterolu olan heyvan məhsullarından uzaq durmaq tövsiyə olunur, çünki bu qidaların qanda xolesterinin səviyyəsini yüksəltdiyi və ürək xəstəliyi riskini artırdığı düşünülürdü.
Bu məsləhət hələ də şəkərli diabet kimi müəyyən xəstəlikləri olan bəzi insanlara şamil olunsa da, yeni sübutlar damarlarda lövhə yığılmasının əsas səbəbinin qida xolesterolu deyil, doymuş yağlar, şəkər və natrium olduğunu göstərir.
Problem ondadır ki, xolesterolu yüksək olan bir çox qidalar da yüksək dozada doymuş yağ ehtiva edir. Yumurta və qabıqlı balıqlar necə hazırlandığından asılı olaraq iki əsas istisnadır.
Əslində, yumurta az yağlı, zülal və qida ilə zəngin qidadır və bədəndəki xolesterin səviyyəsini aşağı sala bilir ki, bu da koqnitiv tənəzzüldən qorunmağa kömək edir.
Bu, yumurta yeməyin qadınlar arasında idrak testində kiçik irəliləyişlərlə əlaqəli olmasının bir səbəbi ola bilər, lakin bu əlaqəni araşdırmaq üçün əlavə araşdırmalara ehtiyac var.
Critz-Silverstein və Bettencourt öz məqalələrində qeyd edirlər ki, yumurta zülal, amin turşuları və xolesterinlə zəngindir və bu amillər beyindəki neyronların strukturunu və funksiyasını qorumağa kömək edə bilər.
Yumurta həmçinin idrak funksiyasını yaxşılaşdıran karotenoidləri ehtiva edir və əsas neyrotransmitterin xəbərçisi olan xolin ehtiva edir.
Kritz-Silverstein və Bettencourt, "Kəsikli tədqiqatlar göstərdi ki, daha çox xolin qəbulu və daha yüksək plazma xolin konsentrasiyası olan şəxslər bir neçə idrak funksiyası üzrə daha yüksək xallara malikdirlər".
Yumurtaların qida dəyəri ilə bağlı hələ də çoxlu suallar var, lakin son kəşflər əlavə sübutlar verir ki, qidada xolesterolun yüksək olması həmişə onun bədəninizə və ya beyninizə zərərli olması demək deyil.
Sevinc
Manevr.az
Xəbəri paylaş
Çox oxunanlar
Son yüklənənlər
Axtarış
Reklam
İqtisadiyyat
Yazarlar
Sevinc QƏRİB
KƏRAMƏT
KƏRAMƏT
Emil Rasimoğlu
KƏRAMƏT
Aydın Canıyev
Aydan Ay
Sorğu
Portalımızı dəyərləndirin.
Çox oxunanlar