Xəbər lenti
Yeməklə xərçəng arasında əlaqə tapıldı:Süfrəmizdəki BÖYÜK TƏHLÜKƏ

Tehran Tibb Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, düzgün qidalanma pnevmoniya və xərçəng kimi təhlükəli ağciyər xəstəliklərinin riskini azalda bilər.
Manevr.az xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri “BMC Public Health”-də dərc olunub.
Tədqiqatda ağciyər xəstəlikləri olan 84 nəfər və 252 sağlam könüllü iştirak edib. Alimlər tənəffüs yollarının iltihabı və bronxların şişməsi ilə səciyyələnən həyati təhlükəsi olan ağciyər xəstəliyi riski ilə qidalanma arasında əlaqə tapmağa çalışdılar. Bu, tez-tez pnevmoniya, ağciyər xərçəngi və ürək-damar xəstəlikləri kimi ağırlaşmalarla müşayiət olunur.
Subyektlərdən il ərzində nə yediklərini xatırlamaq və anketləri doldurmaq istənilib. Məlum oldu ki, ağır xəstələr yüngül olan iştirakçılara nisbətən daha çox tam taxıl istehlak ediblər. Bundan əlavə, meyvələr, tam taxıllar, tərəvəzlər, qoz-fındıq, paxlalılar, uzun zəncirli omeqa-3 yağları və çoxlu doymamış yağ turşuları xərçəng və pnevmoniya kimi ağırlaşmaların riskini azaldır.
Alimlər qeyd etdilər ki, sağlam qidalanma xəstəliyin qarşısının alınmasında təsirli üsul ola bilər. Bu tapıntıları təsdiqləmək və bu tapıntının altında yatan mexanizmləri daha yaxşı başa düşmək üçün əlavə tədqiqatlara ehtiyac var.cebhe.info
Manevr.az
Xəbəri paylaş
Çox oxunanlar
Son yüklənənlər



Axtarış
Reklam

İqtisadiyyat
Şou-biznes
Yazarlar
Emil Rasimoğlu
Cahangir NAMAZOV
-Təranə Dəmir
- Sevil Nuriyeva
Emil Rasimoğlu
Emil Rasimoğlu
Fərasət Babazadə
Sorğu
Portalımızı dəyərləndirin.
Çox oxunanlar