Xəbər lenti
Yeməklə xərçəng arasında əlaqə tapıldı:Süfrəmizdəki BÖYÜK TƏHLÜKƏ
Tehran Tibb Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, düzgün qidalanma pnevmoniya və xərçəng kimi təhlükəli ağciyər xəstəliklərinin riskini azalda bilər.
Manevr.az xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri “BMC Public Health”-də dərc olunub.
Tədqiqatda ağciyər xəstəlikləri olan 84 nəfər və 252 sağlam könüllü iştirak edib. Alimlər tənəffüs yollarının iltihabı və bronxların şişməsi ilə səciyyələnən həyati təhlükəsi olan ağciyər xəstəliyi riski ilə qidalanma arasında əlaqə tapmağa çalışdılar. Bu, tez-tez pnevmoniya, ağciyər xərçəngi və ürək-damar xəstəlikləri kimi ağırlaşmalarla müşayiət olunur.
Subyektlərdən il ərzində nə yediklərini xatırlamaq və anketləri doldurmaq istənilib. Məlum oldu ki, ağır xəstələr yüngül olan iştirakçılara nisbətən daha çox tam taxıl istehlak ediblər. Bundan əlavə, meyvələr, tam taxıllar, tərəvəzlər, qoz-fındıq, paxlalılar, uzun zəncirli omeqa-3 yağları və çoxlu doymamış yağ turşuları xərçəng və pnevmoniya kimi ağırlaşmaların riskini azaldır.
Alimlər qeyd etdilər ki, sağlam qidalanma xəstəliyin qarşısının alınmasında təsirli üsul ola bilər. Bu tapıntıları təsdiqləmək və bu tapıntının altında yatan mexanizmləri daha yaxşı başa düşmək üçün əlavə tədqiqatlara ehtiyac var.cebhe.info
Manevr.az
Xəbəri paylaş
Çox oxunanlar
Son yüklənənlər
Axtarış
Reklam
İqtisadiyyat
Yazarlar
Sevinc QƏRİB
KƏRAMƏT
KƏRAMƏT
Emil Rasimoğlu
KƏRAMƏT
Aydın Canıyev
Aydan Ay
Sorğu
Portalımızı dəyərləndirin.
Çox oxunanlar