Xəbər lenti
Xərçəngdən qorunmaq üçün 4 VACİB QAYDA
Xərçəngin əsas səbəbləri genetik xüsusiyyətlər və ətraf mühit faktorlarıdır. Xərçəngə səbəb ola biləcək ekoloji faktorları azaltmaq bizim əlimizdədir.
Prof. Dr. Uğur Coşkun ümumi sağlamlığı dəstəkləmək və xəstəliklərdən qorunmaq üçün sağlam qidalanma və nizamlı məşq vərdişlərinin vacib olduğunu qeyd edir.
Hazır qidalardan uzaq durmaq
Sağlam qidalanma xərçəngin qarşısı alına bilən risk faktorları arasında ən önəmlisidir. Son iyirmi ildə həm dünyada, həm də ölkəmizdə yemək vərdişləri xeyli dəyişib. Sənayeləşmə və gərgin iş həyatı təəssüf ki, hamımızı sürətli yaşamağa məcbur edir. İndi evdə yemək hazırlamaq əvəzinə supermarketlərdən hazır qidalar almaq praktik görünür. Beləliklə, həddindən artıq yağ, həddindən artıq şəkər və əlavələr olan məhsullara məruz qalırıq. Bu işlənmiş qidaların tərkibindəki əlavələr bədənə iltihablı təsir göstərə bilər. European Journal of Epidemiology-də dərc edilən bir araşdırmada bildirilir ki, işlənmiş qidaların, yəni “iltihab əleyhinə” qidaların həddindən artıq istehlakı döş xərçəngi riskini artırır. İltihab əleyhinə qidaların nə olduğuna baxsaq, sosiska, kolbasa və kolbasa kimi işlənmiş zərif ətlər yüksək şəkər və doymuş yağlar və trans yağlı qidalardır. Amerikada aparılan başqa bir araşdırma, həddindən artıq kolbasa istehlakının kolon xərçəngi ilə əlaqəli olduğunu göstərdi. Xüsusilə geniş yayılmış fast-food istehlakı və az tərəvəz və meyvə qəbulu ilə xarakterizə olunan Qərb tərzi yemək vərdişləri sağlamlığa mənfi təsir göstərir. Xüsusilə xərçəng kimi xroniki və riskli xəstəliklərin qarşısının alınmasında bu qeyri-sağlam qidalanma vərdişlərini tez bir zamanda dəyişdirmək, müntəzəm olaraq meyvə və tərəvəz istehlak etmək, çips, peçenye, vafli və şəkərli içkilər kimi qablaşdırılmış qidalardan uzaq durmaq çox faydalıdır.
İkinci beyin adlanan bağırsaqları düzgün qidalandırın
Bağırsaq sistemimizdə yaşayan bakteriyalar bağırsaq mikroflorasını təşkil edir. Mikrobiotamız bağırsaq sağlamlığını idarə etməyə və bədən toxunulmazlığını qorumağa kömək edir. Bu səbəbdən indiki elmi araşdırmaların əksəriyyəti ikinci beyin adlanan bağırsaqlara daha çox diqqət yetirir. Elmi araşdırmalar göstərir ki, piylənmə kimi xroniki xəstəliklər, depressiya kimi psixoloji pozğunluqlar, hətta Parkinson və Alzheimer kimi nevroloji xəstəliklər bağırsaqlardakı yaxşı və pis bakteriyaların balanssızlığından qaynaqlanır. Bağırsaq sağlamlığını dəstəkləmək və xəstəliklərdən qorunmaq üçün kifayət qədər lif əldə etmək və probiotik-prebiyotik qidalardan istifadə etmək vacibdir. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) bildirir ki, sağlamlıq üçün böyüklər gündə 30-35 qram lif istehlak etməlidir. Kifayət qədər lif əldə etmək üçün müntəzəm olaraq mövsümi tərəvəz, meyvə və göyərti, taxıl və paxlalı bitkilərdən istifadə etmək lazımdır. Probiyotik mənbəyi kimi fermentləşdirilmiş qidaları deyə bilərik. Məsələn, qatıq, duzlu kələm və kefir kimi fermentləşdirilmiş məhsullar yüksək probiotik tərkibə malikdir. Prebiotik qidaları soğan, yetişməmiş banan, alma, artishok, pırasa, noxud və yulaf ezmesi kimi saya bilərik. Bağırsaqdakı faydalı bakteriyaları artırmaq üçün hər gün ən azı 2 porsiya probiotik və prebiyotik qaynaqlı qidaları qidalanma proqramına daxil etmək məqsədəuyğun olar.
Tütündən istifadəni dayandırın
Tütündən istifadə, xüsusən də siqaret, dünyada bütün xərçəng hadisələrinin ən böyük səbəbi hesab olunur. Tütün istifadəsi səbəbiylə meydana gəlmə riski olan xərçənglər xüsusilə ağciyər, ağız, boğaz, burun və sinuslar, qaraciyər, mədəaltı vəzi, mədə, uşaqlıq yolu, döş, bağırsaq, böyrək və sidik kisəsi xərçəngləridir. Siqaret tüstüsü xərçəngə səbəb ola biləcək bir çox kanserogen ehtiva edir. Araşdırmalar göstərir ki, siqaret çəkməsəniz belə, siqaret tüstüsünün təsiri xərçəng riskini artıra bilər. Yaxşı xəbər budur ki, siqaret çəkən olsanız belə, siz siqareti və ya tütündən istifadəni dayandırsanız bu risk sürətlə azalacaq.
Həftədə ən azı 15 dəqiqə gəzinti
Fiziki cəhətdən aktiv həyat tərzi sürməyin faydaları saysız-hesabsızdır. Deyə bilərik ki, müntəzəm fiziki fəaliyyət ürəyi gücləndirir, infarkt riskini azaldır, əzələ və sümük kütləsini qoruyur, beyin sağlamlığını və inkişafını dəstəkləyir, psixi sağlamlığı qoruyur, müsbət düşünmək və stresslə mübarizə qabiliyyətini artırır. Bu xüsusiyyətlər arasında fiziki fəaliyyətin xərçəngə qarşı qoruyucu təsirini də saymaq olar. Bəzi xərçəng növləri var ki, onların inkişaf riskini, xüsusən də müntəzəm fiziki fəaliyyətlə azalda bilərik. Bu xərçənglər arasında döş, uşaqlıq yolu, kolon, qaraciyər və böyrək xərçənglərini saya bilərik. Buna görə də, mümkün qədər aktiv həyat sürmək, səhiyyə orqanlarının tövsiyələrinə uyğun olaraq həftədə ən az 150 dəqiqə müntəzəm idman və idmanla məşğul olmaq sağlamlığın qorunmasının əsas tikinti materiallarından biridir. (üçnöqtə.az)
Prof. Dr. Uğur Coşkun ümumi sağlamlığı dəstəkləmək və xəstəliklərdən qorunmaq üçün sağlam qidalanma və nizamlı məşq vərdişlərinin vacib olduğunu qeyd edir.
Hazır qidalardan uzaq durmaq
Sağlam qidalanma xərçəngin qarşısı alına bilən risk faktorları arasında ən önəmlisidir. Son iyirmi ildə həm dünyada, həm də ölkəmizdə yemək vərdişləri xeyli dəyişib. Sənayeləşmə və gərgin iş həyatı təəssüf ki, hamımızı sürətli yaşamağa məcbur edir. İndi evdə yemək hazırlamaq əvəzinə supermarketlərdən hazır qidalar almaq praktik görünür. Beləliklə, həddindən artıq yağ, həddindən artıq şəkər və əlavələr olan məhsullara məruz qalırıq. Bu işlənmiş qidaların tərkibindəki əlavələr bədənə iltihablı təsir göstərə bilər. European Journal of Epidemiology-də dərc edilən bir araşdırmada bildirilir ki, işlənmiş qidaların, yəni “iltihab əleyhinə” qidaların həddindən artıq istehlakı döş xərçəngi riskini artırır. İltihab əleyhinə qidaların nə olduğuna baxsaq, sosiska, kolbasa və kolbasa kimi işlənmiş zərif ətlər yüksək şəkər və doymuş yağlar və trans yağlı qidalardır. Amerikada aparılan başqa bir araşdırma, həddindən artıq kolbasa istehlakının kolon xərçəngi ilə əlaqəli olduğunu göstərdi. Xüsusilə geniş yayılmış fast-food istehlakı və az tərəvəz və meyvə qəbulu ilə xarakterizə olunan Qərb tərzi yemək vərdişləri sağlamlığa mənfi təsir göstərir. Xüsusilə xərçəng kimi xroniki və riskli xəstəliklərin qarşısının alınmasında bu qeyri-sağlam qidalanma vərdişlərini tez bir zamanda dəyişdirmək, müntəzəm olaraq meyvə və tərəvəz istehlak etmək, çips, peçenye, vafli və şəkərli içkilər kimi qablaşdırılmış qidalardan uzaq durmaq çox faydalıdır.
İkinci beyin adlanan bağırsaqları düzgün qidalandırın
Bağırsaq sistemimizdə yaşayan bakteriyalar bağırsaq mikroflorasını təşkil edir. Mikrobiotamız bağırsaq sağlamlığını idarə etməyə və bədən toxunulmazlığını qorumağa kömək edir. Bu səbəbdən indiki elmi araşdırmaların əksəriyyəti ikinci beyin adlanan bağırsaqlara daha çox diqqət yetirir. Elmi araşdırmalar göstərir ki, piylənmə kimi xroniki xəstəliklər, depressiya kimi psixoloji pozğunluqlar, hətta Parkinson və Alzheimer kimi nevroloji xəstəliklər bağırsaqlardakı yaxşı və pis bakteriyaların balanssızlığından qaynaqlanır. Bağırsaq sağlamlığını dəstəkləmək və xəstəliklərdən qorunmaq üçün kifayət qədər lif əldə etmək və probiotik-prebiyotik qidalardan istifadə etmək vacibdir. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) bildirir ki, sağlamlıq üçün böyüklər gündə 30-35 qram lif istehlak etməlidir. Kifayət qədər lif əldə etmək üçün müntəzəm olaraq mövsümi tərəvəz, meyvə və göyərti, taxıl və paxlalı bitkilərdən istifadə etmək lazımdır. Probiyotik mənbəyi kimi fermentləşdirilmiş qidaları deyə bilərik. Məsələn, qatıq, duzlu kələm və kefir kimi fermentləşdirilmiş məhsullar yüksək probiotik tərkibə malikdir. Prebiotik qidaları soğan, yetişməmiş banan, alma, artishok, pırasa, noxud və yulaf ezmesi kimi saya bilərik. Bağırsaqdakı faydalı bakteriyaları artırmaq üçün hər gün ən azı 2 porsiya probiotik və prebiyotik qaynaqlı qidaları qidalanma proqramına daxil etmək məqsədəuyğun olar.
Tütündən istifadəni dayandırın
Tütündən istifadə, xüsusən də siqaret, dünyada bütün xərçəng hadisələrinin ən böyük səbəbi hesab olunur. Tütün istifadəsi səbəbiylə meydana gəlmə riski olan xərçənglər xüsusilə ağciyər, ağız, boğaz, burun və sinuslar, qaraciyər, mədəaltı vəzi, mədə, uşaqlıq yolu, döş, bağırsaq, böyrək və sidik kisəsi xərçəngləridir. Siqaret tüstüsü xərçəngə səbəb ola biləcək bir çox kanserogen ehtiva edir. Araşdırmalar göstərir ki, siqaret çəkməsəniz belə, siqaret tüstüsünün təsiri xərçəng riskini artıra bilər. Yaxşı xəbər budur ki, siqaret çəkən olsanız belə, siz siqareti və ya tütündən istifadəni dayandırsanız bu risk sürətlə azalacaq.
Həftədə ən azı 15 dəqiqə gəzinti
Fiziki cəhətdən aktiv həyat tərzi sürməyin faydaları saysız-hesabsızdır. Deyə bilərik ki, müntəzəm fiziki fəaliyyət ürəyi gücləndirir, infarkt riskini azaldır, əzələ və sümük kütləsini qoruyur, beyin sağlamlığını və inkişafını dəstəkləyir, psixi sağlamlığı qoruyur, müsbət düşünmək və stresslə mübarizə qabiliyyətini artırır. Bu xüsusiyyətlər arasında fiziki fəaliyyətin xərçəngə qarşı qoruyucu təsirini də saymaq olar. Bəzi xərçəng növləri var ki, onların inkişaf riskini, xüsusən də müntəzəm fiziki fəaliyyətlə azalda bilərik. Bu xərçənglər arasında döş, uşaqlıq yolu, kolon, qaraciyər və böyrək xərçənglərini saya bilərik. Buna görə də, mümkün qədər aktiv həyat sürmək, səhiyyə orqanlarının tövsiyələrinə uyğun olaraq həftədə ən az 150 dəqiqə müntəzəm idman və idmanla məşğul olmaq sağlamlığın qorunmasının əsas tikinti materiallarından biridir. (üçnöqtə.az)
Manevr.az
Xəbəri paylaş
Çox oxunanlar
Son yüklənənlər
Axtarış
Reklam
İqtisadiyyat
Şou-biznes
Yazarlar
Sevinc QƏRİB
KƏRAMƏT
KƏRAMƏT
Emil Rasimoğlu
KƏRAMƏT
Aydın Canıyev
Aydan Ay
Sorğu
Portalımızı dəyərləndirin.
Çox oxunanlar