Sizin Reklam Burada
Xəbər lenti
02-05-2024
01-05-2024
BÜTÜN XƏBƏRLƏR

Hansı alkoqollu içkini ac qarına içmək olmaz?

Tarix: 15-05-2021 16:29     Baxış: 4118 A- / A+
Hansı alkoqollu içkini ac qarına içmək olmaz?


Tünd alkoqollu içkiləri ac qarına qəbul etmək xüsusilə zərərlidir, lakin bir udum şampan şərabı və ya çaxırın pendir və ya qızıl balıqla qəbul edilməsi orqanizmin fermentativ sisteminin işə düşməsi üçün aperitiv ola bilər.


Manevr.az Sputnik Azərbaycan-a istinadən xəbər verir ki, bunu Moskva şəhərinin baş narkoloqu Yevgeni Bryun deyib.

"Hansı həkimdən soruşsanız, sizə deyəcək ki, alkoqolun təhlükəsiz miqdarı yoxdur. Lakin etiraf edək ki, əksər insanlar bayram günlərində alkoqollu içkilər qəbul edirlər. İçki içmək mədəniyyətinə gəldikdə isə, aperitiv deyilən bir anlayış var. Lakin o qətiyyən kütləvi içki qəbuluna çevrilməməlidir. Bu sadəcə olaraq orqanizmin fermentativ sisteminin işə düşməsi üçün kiçik miqdarda içki deməkdir. Tünd içkiləri ac qarına içmək xüsusilə zərərlidir. Məsələn, fransızlar içkini yeməklə qəbul edirlər, almanlar isə yeməkdən sonra. Bizdə isə içkini ac qarına içirlər. Bu, həm düzgün deyil, həm də təhlükəlidir", - deyə Bryun bildirib.

Onun sözlərinə görə, alkoqolun acqarına qəbul edilməsi alkoqol zərbəsinə, yəni qeyri-iradi sərxoşluğa gətirə bilər. Ona görə də əvvəlcə bir qədər yemək, daha sonra isə içmək lazımdır. Alkoqol ümumiyyətlə mümkün qədər az içilməli, qədəhlər arasındakı fasilələr isə mümkün qədər uzun olmalıdır.

"Əlbəttə, bütün gün boyu az-az içmək də olmaz. Günün müəyyən saatları var ki, həmin vaxt alkoqol "şərti olaraq təhlükəsiz" sayıla bilər. Belə düşünülür ki, insan şam yeməyi zamanı bir qədər içki qəbul edib, sonra yata bilər", - deyə həkim bildirib.

Narkoloq həmçinin alkoqol intoksikasiyası zamanı köməyə çata, alkoqolun orqanizmdə mübadiləsini sürətləndirə biləcək dərmanların da olduğunu deyib.

"İlk növbədə bu askorbin turşusudur, çünki o orqanizmdə mübadilə proseslərini sürətləndirir. Yantar, limon turşuları həddən artıq sərxoşluğun və sonrakı başağrının qarşısını alır. Lakin, məsələn mədə xorasından əziyyət çəkənlər üçün bu üsul yaramır. Bu, yalnız tam sağlam adamlar üçündür. Yaddan çıxarmaq olmaz ki, istənilən alkoqol mədənin selikli qişasını qıcıqlandırır və bəzən olur ki, alkoqol qəbul etdikdən sonra selikli qişanın eroziyası və mikro-zədələr baş verir. Bunu qabaqcadan hesablamaq mümkün deyil, ona görə də biz eyni şeyi təkrar-təkrar deyirik: alkoqolu mümkün qədər az için, qədəhlər arasında fasiləni artırın və əlbəttə ki, içki içərkən nə isə yeyin. Ac qarına zəhər içmək olmaz", - deyə Bryun qeyd edib.

Narkoloq onu da deyib ki, alkoqolla bağlı hər hansı problem meydana çıxdığı təqdirdə təcili olaraq həkimə müraciət etmək lazımdır.

Manevr.az

Xəbəri paylaş







Adınız:*
E-Mail:
Şərhiniz:
  • winksmile
    laughing
    angry
Kodu yazın: *
yenilə, əgər kod görünmürsə



Çox oxunanlar




Son yüklənənlər


Axtarış

Reklam

İqtisadiyyat
Media
Ədəbiyyat
İdman
Kriminal
Şou-biznes
Elan
Yazarlar
Təqvim

«    May 2024    »
BeÇaÇCaCŞB
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Sorğu


Portalımızı dəyərləndirin.



Çox oxunanlar