Sizin Reklam Burada
Xəbər lenti
24-11-2024
23-11-2024
22-11-2024
BÜTÜN XƏBƏRLƏR

Alimlərdən yeni açıqlama: “Kabab da siqaret kimi insana ziyandır”

Tarix: 22-09-2018 18:18     Baxış: 21 041 A- / A+
Alimlərdən yeni açıqlama: “Kabab da siqaret kimi insana ziyandır”

"American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine" jurnalında alimlərin yeni tədqiqatının nəticələri dərc edilib.

Manevr.az ölkə.az-a istinadən xəbər verir ki, alimlərin fikrinə əsasən, od və kömür üzərində açıq şəkildə bişən qidalar pnevmaniya, astma və ağ ciyər xəstəlikləri riskini 40-60% artırır. Bu isə közdə açıq şəkildə bişən qidaları siqaret qədər təhlükəli edir.

Oksford universitetinin alimi Ka Xun Çan bəyan edib:

Bizim həmkarlar dəfələrlə bildiriblər ki, kömür və odun ağ ciyərin xroniki xəstəliklərinin inkişafına səbəb ola bilər. Alimlər ağ ciyərin fəaliyyətinin dəyişməyini nəzərdə tuturdular və xəstəliyin inkişafı və ölüm hallarını ehtimal etmirdilər. Biz isə bunu da yoxladıq və xəstəliklə sözügedən məsələnin əlaqəsini araşdırdıq".

Ocaq tüstüsünün tərkibində kanserogen miqdarı, dəm qazı və insan həyatına mənfi təsir edən digər maddələr var. Hətta yanğınsöndürənlər qısa müddət alovla təmasda olanda da qanlarında kanserogenin miqdarı 2.5-5 dəfə artır. Bu isə xərçəngin inkişaf ehtimalını yüksəldir.
İnkişaf etmiş ölkələrin sakinləri kömür və ocaqla nadir hallarda, kabab və barbekyu zamanı qarşılaşırlar. Amma inkişaf etməkdə olan ölkələrdə vəziyyət başqadır. Çində və inkişaf etməkdə olan ölkələrdə yeməklərin hazırlanması və evlərin isidilməsi üçün 40% əhali kömür və odundan istifadə edir.

Çan və həmkarları Çində yaşı 30-79 arası dəyişən 277 min sakin üzərində təcrübə aparıblar. Onların yarısı müntəzəm və daimi olaraq qida bişirmək, evi isitmək və digər ehtiyacları üçün kömür və odundan istifadə ediblər. Onlardan heç biri siqaret aludəçisi olmayıb və ağ ciyər problemindən əziyyət çəkməyib.

10 il ərzində onlardan 20 min nəfəri xərçəng və ağ ciyər xəstəliklərindən vəfat edib, eyni diaqnozla xəstəxanaya düşüb. Bu isə alimlərə ocaq və kömür peçinin insan sağlamlığına təsirini qiymətləndirməyə imkan verib. Məlum olub ki, belə şərait çinlilərin sağlamlığına siqaret qədər ziyan vurub. Orta hesabla, bu insanların 54%-i ağ ciyər xəstəliklərindən dünyasını dəyişib.
Odun ağ ciyər xəstəlikləri riskini 37%, kömür isə 22% artırır.

Közdə bişən kabab vərəm, astma və digər xroniki ağ ciyər xəstəlikləri riskini 1.5-2 dəfə artırır.

Manevr.az

Xəbəri paylaş







Adınız:*
E-Mail:
Şərhiniz:
  • winksmile
    laughing
    angry
Kodu yazın: *
yenilə, əgər kod görünmürsə



Çox oxunanlar




Son yüklənənlər


Axtarış

Reklam

İqtisadiyyat
Media
Ədəbiyyat
İdman
Kriminal
Şou-biznes
Elan
Yazarlar
Təqvim

«    Noyabr 2024    »
BeÇaÇCaCŞB
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Sorğu


Portalımızı dəyərləndirin.



Çox oxunanlar