Xəbər lenti
Sağlamlığınızı bu bitkidə axtarın – MİN BİR DƏRDİN DƏRMANI
Öz zəngin tərkibinə görə itburnunun insan sağlamlığı üçün saymaqla bitməyən faydaları var. İtburnunun tərkibi A, B1, B2, P, K və C vitaminləri, zülal, minerallar, potasyum, sodium, maqnezium, kalsium və fosforla zəngindir.
Manevr.az modern.az-a istinadən bildirir ki, hələ qədim dövrlərdən insanlar itburnu bitkisini bir çox xəstəliklər zamanı dərman əvəzi kimi istifadə ediblər. Elə bu gün də itburnu bitkisinin müalicəvi xüsusiyyətləri haqqında məlumatlı olanlar apteklərə üz tutmağa tələsmirlər. Çünki bu bitki bir çox dərdlərə dərmandır.
Əvvəlcə itburnundan dəmlənmiş çayın faydalarına nəzər salaq:
1. İmmuniteti gücləndirir;
2. İltihabi proseslərin qarşısını alır;
3. Soyuqdəymə zamanı olduqca xeyirlidir;
4. Sinir sistemini sakitləşdirir;
5. Böyrəklərdə və öd kisəsində daşların əmələ gəlmə riskini azaldır;
6. Mədə ağrılarını götürür;
7. Bağırsaqların təmizlənməsinə kömək edir;
8. Ürək damar xəstəlikləri üçün faydalıdır;
9. İştahanı açır;
10. Qan təzyiqini aşağı salır;
11. Maddələr mübadiləsini normallaşdırır;
12. Sidikqovucu xassəyə malikdir;
13. Orqanizmin ümumi tonusuna müsbət təsir göstərir.
İtburnu çayını hazırlamaq üçün iki qaşıq itburnu meyvəsini xırda hissələrə bölmək, üzərinə 250 qram qaynar su əlavə edərək 10 dəqiqə dəmdə saxlamaq lazımdır. İstifadə zamanı zövqə uyğun az miqdarda şəkər tozu yaxud bal da əlavə etmək olar.
İtburnu bitkisindən arıqlamaq üçün də istifadə etmək olar. Bunun üçün 1 litr qaynar suya 3 xörək qaşığı itburnu meyvəsi əlavə etməli və 12 saat saxlanılmalıdır. İki həftə ərzində hər gün yeməkdən 30-40 dəqiqə qabaq bir stəkan içməklə istənilən nəticəni əldə etmək olar.
Hamilə qadınların itburnu bitkisinin çayından istifadə etmələri məsləhətdir. Gələcək analar bununla orqanizmlərinin müqavimətini gücləndirərək müxtəlif viruslardan özlərini qorumuş olarlar. Xanımlara gün ərzində 1-2 stəkan itburnu çayı yaxud dəmləməsi kifayətdir.
Böyrək xəstəliklərindən şikayətlənənlər üçün itburnu bitkisi olduqca faydalıdır. Böyrəklərin iltihabı zamanı 3 xörək qaşığı itburnu meyvəsi ilə 6 xörək qaşığı qarğıdalı saçağını yarım litr qaynar suda dəmləmək (qaynatmamaq şərtilə), 12 saat saxladıqdan sonra süzmək və 3 ay ərzində gündəlik olaraq yeməkdən qabaq 100 qram içmək lazımdır.
Xüsusilə, qış fəsillərində itburnu bitkisindən müntəzəm istifadə etmək daha xeyirlidir. Bu ərəfədə orqanizmin vitaminlərə olan tələbatının bir qismini itburnu bitkisi ilə təmin etmək mümkündür.
Digər faydalı bitkilər kimi itburnundan da qədərində istifadə etmək lazımdır. Xüsusilə, mədə xorası olan insanlar bu bitkidən məhdudiyyətlə istifadə etməlidirlər.
Manevr.az
Xəbəri paylaş
Çox oxunanlar
Son yüklənənlər
Axtarış
Reklam
İqtisadiyyat
Şou-biznes
Yazarlar
Sevinc QƏRİB
KƏRAMƏT
KƏRAMƏT
Emil Rasimoğlu
KƏRAMƏT
Aydın Canıyev
Aydan Ay
Sorğu
Portalımızı dəyərləndirin.
Çox oxunanlar