Xəbər lenti
Yeməkləri ilə tarixdə qalan dünyanın siyasi liderləri - İnanılmaz rəqəm
Prezidentlərin və digər hökumət başçılarının nə yediklərini onların yaxın dostlarının, tanışlarının xatirələrinə, şam yeməyində yediklərinə görə qiymətləndirmək olar.
Manevr.az ölkə.az-a istinadən sizi əfsanəvi dövlət başçılarının kulinariya üstünlükləri ilə tanış edir.
1. Uinston Çörçill
Böyük Britaniyanın baş nazirinin qastronomik üstünlükləri müasir diyetoloqları dəhşətə gətirərdi. Çörçill sıyıq və süddən nifrət edirdi və səhər yeməyində adətən qızardılmış kartofu doğranmış çörəklə yeyərdi. Yeməyi qaymaqlı qəhvə və mürəbbəli tostla başa çatardı. Baş nazir doyumlu səhər yeməyindən sonra yatmağa gedərdi. O bu vərdişinin ona gecələr səmərəli işləməyə imkan verdiyini iddia edib. Naharda ona ət və istiridyə verilirdi. Süfrədə pendir mütləq idi. Bütün yeməklərdə pendirdən istifadə edib. Desert dondurma və ya ekler idi. Şam yeməyi nahar və səhər yeməyindən geri qalmırdı.
Məlumdur ki, Britaniya Baş nazirinin spirtli içkilərə qarşı xüsusi zəifliyi var idi. Sevimli içkiləri arasında viski və şampan var idi. Hətta çoxları Çörçili ev sərxoşu hesab edir. Halbuki bu, əslində, bir mifdir. Heç kim Uinston Çörçili sərxoş görməyib.
2. Teodor Ruzvelt
Teodor Ruzvelt 1933-cü ildə ABŞ üçün ən çətin və tarixə “Böyük depressiya” kimi düşən dövrdə Ağ Evə köçüb. Ruzveltin hakimiyyəti dövründə Ağ Evin dəhşətli yeməkləri ilə məşhurlaşması təəccüblü deyil. Teodor və həyat yoldaşı Eleanor Ruzvelt yaxşı bilirdilər ki, Ağ Evdə şam yeməyi və şam ziyafətləri mühüm siyasi alətdir. Əgər bütün ölkə prezidentin naharda ABŞ-ın yarı ac əhalisi ilə eyni şeyi yediyini bilsə, çətin günlərdən daha asan keçəcək. Süfrələrdəki əsas delikateslər kartof püresi ilə doldurulmuş yumurta və quru gavalı pudinqi idi. Beləliklə, şam yeməyinə dəvət olunan qonaqlar Ağ Evə getməzdən əvvəl yaxşı yeməyin daha yaxşı olduğunu dəqiq bilirdilər.
3. Şarl de Qoll
Fransanın əfsanəvi Prezidenti Şarl de Qoll ənənəvi fransız mətbəxinə üstünlük verib. Ən çox sevdiyi yeməyi pomidor, qızardılmış baget və sarımsaq sousu ilə balıq şorbası olan “Bouillabaisse” idi. Ət yeməklərindən de Qoll qara gavalılı dovşana üstünlük verirdi, lakin Prezident şirin yeməklərə və desertlərə laqeyd yanaşırdı. O, nadir hallarda nahar məclisləri təşkil edib. Bir qayda olaraq, daha zərif yeməklərə ütünlük verib Məsələn, profiterol, quzu əti, fuaqra, dondurma və sufle ilə yekunlaşardı. Diplomatik xəcalətdən qaçmaq üçün süfrəyə heç vaxt donuz əti verilmirdi.
4. İosif Stalin
Sovet xalqının liderinin təvazökar həyat tərzi haqqında mif çoxdan ifşa edilib. Məlumdur ki, Stalin ləzzətli yeməklər yeməyi çox sevib və tez-tez ziyafətlər təşkil edib. Bəlkə də tək yeməyə nifrət etdiyi üçün belə ziyafətlər təşkil edib. Süfrəni əsasən Qafqaz mətbəxinin xörəkləri tuturdu: xarço, lobio, çanaxi, çaxoxbili və tabaka toyuqları. İosif Vissarionoviç məmnuniyyətlə qvineya quşu, qırqovul, quzu qabırğası, quzu kababı, qırmızı və qara kürünü, buterburodları, Qafqaz pendirlərini yeməyi çox sevərdi. Müharibə zamanı müttəfiqləri təəccübləndirmək üçün menyuda qəsdən zəngin yeməklər meydana çıxarardı. Qonaqlara qovrulmuş fındıq, geyik əti, qızılbalıq, nərə balığı, təzə kürü təklif edərdi. Təyyarə ilə cənubdan müntəzəm olaraq təzə tərəvəz və meyvələr, mineral sular gətirilirdi.
5. Marqaret Tetçer
Bir vaxtlar parlaq jurnallar "Maggie" pəhrizini geniş şəkildə yayırdılar. Hər gün səhər yeməyinə iki yumurta, bir qreypfrut və şəkərsiz bir fincan qəhvə nəzərdə tutulur. Hər nahar iki yumurta və bir boşqab tərəvəzdən ibarətdir. Hər axşam yeməyi bir parça yağsız ət və ya balıq və tərəvəzdir. Bu, zülal və lifdən ibarət olduqca sərt karbohidratsız pəhrizdir. Marqaret Tetçerin nə vaxtsa belə bir pəhrizə riayət edib-etmədiyi məlum deyil. Ancaq onun ifadəsi mütləq tarixə düşdü: "İnsan çəkisini idarə edə bilmirsə, bu o deməkdirmi ki, o, başqa, daha vacib şeylərə nəzarət edə bilməz?".
6. Kim Çen In
Şimali Koreya lideri doyumlu yeməyi sevir. O, təkcə qəhvəyə ildə bir milyon dollaradək vəsait xərcləyir. Bunu onun xarici görünüşündən də görmək olar. Kim Çen Inın sevimli yeməyi suşidir. Onun xaricdə bahalı yeməklər üçün ümumiyyətlə zəifliyi var. Onun üçün İrandan qara kürü, Yaponiyadan Kobe mərmərli mal əti, Danimarkadan ən yaxşı donuz əti gətirilir. “Daily Mirror”un xəbərinə görə, Kim Çen In yüksək səviyyəli Braziliya qəhvəsinə hər il 940 min dollar xərcləyir. Eyni zamanda, Şimali Koreyanın küçələrində ümumiyyətlə qəhvəxana tapmaq mümkün deyil.
1. Uinston Çörçill
Böyük Britaniyanın baş nazirinin qastronomik üstünlükləri müasir diyetoloqları dəhşətə gətirərdi. Çörçill sıyıq və süddən nifrət edirdi və səhər yeməyində adətən qızardılmış kartofu doğranmış çörəklə yeyərdi. Yeməyi qaymaqlı qəhvə və mürəbbəli tostla başa çatardı. Baş nazir doyumlu səhər yeməyindən sonra yatmağa gedərdi. O bu vərdişinin ona gecələr səmərəli işləməyə imkan verdiyini iddia edib. Naharda ona ət və istiridyə verilirdi. Süfrədə pendir mütləq idi. Bütün yeməklərdə pendirdən istifadə edib. Desert dondurma və ya ekler idi. Şam yeməyi nahar və səhər yeməyindən geri qalmırdı.
Məlumdur ki, Britaniya Baş nazirinin spirtli içkilərə qarşı xüsusi zəifliyi var idi. Sevimli içkiləri arasında viski və şampan var idi. Hətta çoxları Çörçili ev sərxoşu hesab edir. Halbuki bu, əslində, bir mifdir. Heç kim Uinston Çörçili sərxoş görməyib.
2. Teodor Ruzvelt
Teodor Ruzvelt 1933-cü ildə ABŞ üçün ən çətin və tarixə “Böyük depressiya” kimi düşən dövrdə Ağ Evə köçüb. Ruzveltin hakimiyyəti dövründə Ağ Evin dəhşətli yeməkləri ilə məşhurlaşması təəccüblü deyil. Teodor və həyat yoldaşı Eleanor Ruzvelt yaxşı bilirdilər ki, Ağ Evdə şam yeməyi və şam ziyafətləri mühüm siyasi alətdir. Əgər bütün ölkə prezidentin naharda ABŞ-ın yarı ac əhalisi ilə eyni şeyi yediyini bilsə, çətin günlərdən daha asan keçəcək. Süfrələrdəki əsas delikateslər kartof püresi ilə doldurulmuş yumurta və quru gavalı pudinqi idi. Beləliklə, şam yeməyinə dəvət olunan qonaqlar Ağ Evə getməzdən əvvəl yaxşı yeməyin daha yaxşı olduğunu dəqiq bilirdilər.
3. Şarl de Qoll
Fransanın əfsanəvi Prezidenti Şarl de Qoll ənənəvi fransız mətbəxinə üstünlük verib. Ən çox sevdiyi yeməyi pomidor, qızardılmış baget və sarımsaq sousu ilə balıq şorbası olan “Bouillabaisse” idi. Ət yeməklərindən de Qoll qara gavalılı dovşana üstünlük verirdi, lakin Prezident şirin yeməklərə və desertlərə laqeyd yanaşırdı. O, nadir hallarda nahar məclisləri təşkil edib. Bir qayda olaraq, daha zərif yeməklərə ütünlük verib Məsələn, profiterol, quzu əti, fuaqra, dondurma və sufle ilə yekunlaşardı. Diplomatik xəcalətdən qaçmaq üçün süfrəyə heç vaxt donuz əti verilmirdi.
4. İosif Stalin
Sovet xalqının liderinin təvazökar həyat tərzi haqqında mif çoxdan ifşa edilib. Məlumdur ki, Stalin ləzzətli yeməklər yeməyi çox sevib və tez-tez ziyafətlər təşkil edib. Bəlkə də tək yeməyə nifrət etdiyi üçün belə ziyafətlər təşkil edib. Süfrəni əsasən Qafqaz mətbəxinin xörəkləri tuturdu: xarço, lobio, çanaxi, çaxoxbili və tabaka toyuqları. İosif Vissarionoviç məmnuniyyətlə qvineya quşu, qırqovul, quzu qabırğası, quzu kababı, qırmızı və qara kürünü, buterburodları, Qafqaz pendirlərini yeməyi çox sevərdi. Müharibə zamanı müttəfiqləri təəccübləndirmək üçün menyuda qəsdən zəngin yeməklər meydana çıxarardı. Qonaqlara qovrulmuş fındıq, geyik əti, qızılbalıq, nərə balığı, təzə kürü təklif edərdi. Təyyarə ilə cənubdan müntəzəm olaraq təzə tərəvəz və meyvələr, mineral sular gətirilirdi.
5. Marqaret Tetçer
Bir vaxtlar parlaq jurnallar "Maggie" pəhrizini geniş şəkildə yayırdılar. Hər gün səhər yeməyinə iki yumurta, bir qreypfrut və şəkərsiz bir fincan qəhvə nəzərdə tutulur. Hər nahar iki yumurta və bir boşqab tərəvəzdən ibarətdir. Hər axşam yeməyi bir parça yağsız ət və ya balıq və tərəvəzdir. Bu, zülal və lifdən ibarət olduqca sərt karbohidratsız pəhrizdir. Marqaret Tetçerin nə vaxtsa belə bir pəhrizə riayət edib-etmədiyi məlum deyil. Ancaq onun ifadəsi mütləq tarixə düşdü: "İnsan çəkisini idarə edə bilmirsə, bu o deməkdirmi ki, o, başqa, daha vacib şeylərə nəzarət edə bilməz?".
6. Kim Çen In
Şimali Koreya lideri doyumlu yeməyi sevir. O, təkcə qəhvəyə ildə bir milyon dollaradək vəsait xərcləyir. Bunu onun xarici görünüşündən də görmək olar. Kim Çen Inın sevimli yeməyi suşidir. Onun xaricdə bahalı yeməklər üçün ümumiyyətlə zəifliyi var. Onun üçün İrandan qara kürü, Yaponiyadan Kobe mərmərli mal əti, Danimarkadan ən yaxşı donuz əti gətirilir. “Daily Mirror”un xəbərinə görə, Kim Çen In yüksək səviyyəli Braziliya qəhvəsinə hər il 940 min dollar xərcləyir. Eyni zamanda, Şimali Koreyanın küçələrində ümumiyyətlə qəhvəxana tapmaq mümkün deyil.
Xəbəri paylaş
Çox oxunanlar
Son yüklənənlər
Axtarış
Reklam
İqtisadiyyat
Kriminal
Şou-biznes
Yazarlar
Sevinc QƏRİB
KƏRAMƏT
KƏRAMƏT
Emil Rasimoğlu
KƏRAMƏT
Aydın Canıyev
Aydan Ay
Sorğu
Portalımızı dəyərləndirin.
Çox oxunanlar